Cildin havasız veya ıslak kalması nedeniyle bebeklerin bez bölgesinde pembe veya hafif kırmızı döküntülerle kendini gösteren pişik, döküntü ve kızarıklık anlamına gelir.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Ahmadova, pişik ve isilik hakkında bilgi verdi.
Bebeğinizin bez bölgesindeki kızarıklığa dikkat edin!
Ahmadova, "Pişik, derinin sağlıklı ve esnek yapısının bozulup iltihaplanmasıyla ortaya çıkan döküntü ve kızarıklık anlamına gelir. Bebeklerde idrar kaçırma ile ilgisi olabilir. Bebeğin bez bölgesinde kızarıklık veya daha ciddi durumlarda açık yaralar oluşabilir. Hafif pişik problemlerinde döküntüler 3-4 günde kendiliğinden düzelirken, sorun daha uzun sürerse tedavi edilmelidir." dedi.
5 önlem ile pişiğin önüne geçebilirsiniz
Ahmadova, pişik önlemi için şunları söyledi:
"Havalandırma. Petrolatum, çinko oksit veya lanolin içeren bariyer kremler kullanın. Su ve pamuk veya tek kullanımlık su emdirilmiş mendil ile bez bölgesini temizleyin. Kullanılan bezin özelliğine ve bez değişim sıklığına dikkat edin. Ailelerin bez dermatiti oluşumunu ve tedavisini öğrenmesi."
Bez bölgesini açık bırakarak kurumasını sağlayın pişiği geçirebilir
Bebeğin pişik bölgesinin düzelmesi için ıslak bezlerin sık sık değiştirilmesi gerektiğini belirten Ahmadova, şunları söyledi:
"Bez değiştirirken sadece ılık su kullanarak bebeğin altını temizleyin. Deriyi tahriş etmemek için ıslak veya kuru mendil kullanmayın. Bez değişimi sonrasında bölgeyi açık bırakarak kurumasını sağlayın. Kuruduktan sonra koruyucu kremler kullanarak kalın bir tabaka oluşturun.
Yüksek emme kapasitesine sahip bezlerin tercih edilmesi bebeğin altının ıslak kalmaması ve pişik olmaması için önemlidir. Pişik olan bebeğin altını sıkıca bağlamamak önemlidir. Sıkı bağlanan bezlerde idrar veya gaita daha fazla deri ile temas eder ve pişik veya yara oluşabilir."
Yaz aylarında isilik sık görülüyor
Ahmadova, isilik hakkında şu açıklamayı yaptı:
"Derideki ter bezlerinin tıkanması sonucu ortaya çıkan döküntülere isilik denir. İsilik, bebeklerde ateşli hastalık sonrası, sıcak ve nemli ortamlar, aşırı terleme ve hava almayan kıyafetler nedeniyle oluşabilir. Vücudun çevresel sıcaklık arttığında ter bezleri fazladan ısıyı terle birlikte dışarı atarak ısı dengesini sağlar. Ancak ter kanallarındaki tıkanıklık nedeniyle ter cildin üst tabakasına sızabilir ve kabarıklık ve döküntülere yol açabilir. Kırmızı, sıvı dolu kabarcıklar, kaşıntı, batma ve karıncalanma hissi, ağır vakalarda iltihaplı döküntüler, ateş, titreme, bulantı veya ağrı gibi belirtiler görülebilir.
İsilik genellikle kendiliğinden geçer. Ancak kaşıntı, yanma ve diğer şikayetler devam eder veya kötüleşirse uzmana başvurulmalıdır. Serinletici losyonlar veya kremler kullanılması önerilir."