Besinler sadece sağlıklı oldukları için çok fazla tüketilmemeli, diyor Diyetisyen Semira Avcı. Avcı ayrıca öğün atlanmaması gerektiğini vurguluyor.
Kişilerin aynı anda çok fazla besin tüketmeye çalıştığını söyleyen Avcı, özellikle yaz aylarında akşam saatlerinde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Avcı, gün içinde 8 ila 10 bardak su tüketilmesini öneriyor ve su yerine başka içecekler tercih edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.
Avcı, "Yaz aylarında iş ve sosyal hayatta değişiklikler oluyor ve bu değişiklikler yeme ve içme alışkanlıklarımıza da yansıyor. Aşırı sıcak hava ve buna bağlı sıvı kaybı, yaz meyvelerinin çekiciliği gibi faktörler bu dönemde karşımıza çıkıyor." diyor.
"Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir"
Diyetisyen Semira Avcı
Yaz aylarında özellikle akşam saatlerinde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, "Gün içinde öğün atlamayın. Tatilde uyku düzeninde sorunlar yaşanabiliyor ve bu nedenle kişiler kahvaltı öğününü öğle saatine kadar erteleyebiliyor. Bu durumda akşam yemeği de geç saatlerde yapılıyor. Kişi bir anda çok fazla besin tüketmeye çalışıyor. Bu durumda sinir problemleri yaşanabiliyor. Bu yüzden yaz aylarında özellikle akşamları dikkatli olmak gerekiyor. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir. Ayrıca dondurma da tüketilebilir. Bu tatlılar kalsiyum içeriği sağlayacaktır." diyor.
"Sadece sağlıklı oldukları için çok fazla tüketmemek gerekiyor"
Yaz aylarında meyve tüketiminin önemli olduğunu vurgulayan Avcı, "Meyveler günlük hayatımızın vazgeçilmezlerinden biridir. Hem vitamin hem de lif içerirler, bu önemli durumlardır. Günlük hayatta 2-3 porsiyon şeklinde tüketmeliyiz. Yaz meyveleri de aynı şekildedir. Sağlıklı diye adlandırdığımız meyvelerin, yulaf ve süt gibi fazla tüketildiğinde vücutta yağ olarak depolandığını unutmamak gerekiyor. Sadece sağlıklı oldukları için çok fazla tüketmek gerekmeyecektir. Meyveleri ara öğünlerde tüketelim. Ana öğünlerimizde de yanına protein kaynağı ekleyerek tüketebiliriz." diyor.
"Su, bir araç için yakıt ne ise insan vücudu için de o derece önemlidir"
Su tüketiminin önemine değinen Avcı, "En önemli konu su tüketimidir. Su, bir araç için yakıt ne ise insan vücudu için de o derece önemlidir. İnsan terleme, idrar ve solunum yoluyla sıvı kaybedebilir. Konuşmak, nefes almak bile sıvı kaybıdır. Kimi insanlar çok fazla terlemedikleri ve susamadıkları için sıvı kaybı yaşamadıklarını düşünürler. Ancak çok fazla oturan insanlar da vardır. Ayrıca çok ağır sporlar yapmasına rağmen bu kadar sıvı kaybı yaşamayan insanlar da vardır. Oturmak, çok fazla kalori harcamak anlamına gelmez. Bu tamamen kişinin hormonlarına ve ter bezlerine bağlıdır. Terlemek her zaman sıvı kaybı anlamına gelmez. Yaz aylarında suya meyve parçaları ekleyebiliriz. Böylece suyu daha lezzetli hale getirebiliriz. Su, enfeksiyonlarla savaşır ve vücuttaki toksinleri atar." diyor.
"Gün içinde 10-15 dakika aralıklarla su tüketilmelidir"
Avcı, hiçbir içeceğin suyun yerini tutamayacağını belirtiyor ve şunları söylüyor:
"Kişinin fiziksel aktivite durumuna, kilosuna göre su ihtiyacı değişebilir. Eğer kişi sadece ağır egzersiz yapıyorsa su tüketimini arttırmalıdır. Yaz aylarında ise ekstra su tüketmek gerekebilir. Susamayı beklememek önemlidir. Gün içinde 10-15 dakika aralıklarla su tüketilmelidir. Ortalama olarak 8 ila 10 bardak su tüketilmelidir. Susama durumunda meyve suyu içen, günde çok fazla kahve ve çay tüketen kişiler suya ihtiyaç duymayabilir. Ancak su sadece sudur. Herhangi bir içecek, suyun yerini tutamaz."